Linked open kulturdata

Kunstskat/kulturdata.dk-projekt fra Hack4DK 2019, og bibdata.dk for biblioteksdata, gjorde det lettere for søgemaskiner at finde kulturelle værker ved hjælp a semantisk opmarkering, og linkede videre til museerne/bibliotekerne.

Disse sites blev besøgt millioner af gange af robotter, og begyndte også at få organisk trafik.

Projektet blev sat på pause i 2021, fordi det udstillede data så godt, at en copyrighttrold også fandt en fejl i underliggende datakilder, og begyndte at sende regninger for dette. Men projektet tænkes at genoplives i 2024, med færre data.

Kildekode for kulturdata.dk ligger på: https://gitlab.com/solsort/kunstskat og bibdata.dk var en del af: https://gitlab.com/bibspire/bibspire-monorepo/ (udkommenteret bibdata-kildekode ligger under bib/bib.js)


Relateret idé i 2023:

Print-on-demand af kultur-objekter, så hvis man ser et kunstværk på museets hjemmeside (som er åbne data) så kan man trykke på en knap, og derefter få det trykt og tilsendt, som et fysisk billede, en t-shirt, en kop, eller rygsæk.

Dette kunne både være ifbm. linked open data projektet her, og/eller som en webkomponent som museumshjemmesider etc. kunne bruge.

(Ovenstående illustration viser Hack4DK t-shirt’en fra 2019, der indeholdt open-content værk, og et solort-prøvetryk ifht brug af print-on-demand fra 2023, – der er API’er så det hele kan automatiseres).